Nie jestem zwolenniczką jakichkolwiek diet. Niektóre uważam wręcz za niebezpieczne dla zdrowia, mam na myśli te jednoskładnikowe. Cenię sobie równowagę i nie lubię zamęczać się odmawianiem sobie czegokolwiek. Wierzę w mądrość intuicji, która podpowiada nam czego nasz organizm potrzebuje. Jeśli masz dobry kontakt z ciałem to wiesz, że ono samo upomina się o konkretne produkty żywieniowe niezbędne mu w danym okresie do utrzymania dobrej kondycji. Wystarczy go tylko słuchać.

Takim zgodnym z ideą harmonii człowieka z naturą sposobem odżywiania jest Kuchnia Pięciu Przemian oparta na liczącym tysiąc lat systemie tradycyjnej medycyny chińskiej. Zgodnie z jej filozofią, człowiek by zachować zdrowie i szczęście musi działać w harmonii z naturą i według jej rytmu. Tutaj sposób odżywiania podporządkowany jest cyklom pór roku i korzystamy z produktów, które dojrzewają w danej porze roku. Każda z pór roku niesie ze sobą zmiany; wiosna jest czasem odrodzenia, lato jest czasem wzmożonej aktywności, z jesienią przychodzi równowaga, a zima jest czasem odpoczynku.
Według tradycyjnej medycyny chińskiej choroby są wynikiem zaburzenia równowagi pomiędzy ciepłem ludzkiego organizmu, a temperaturą otoczenia. Dieta Pięciu Przemian jest powiązana z funkcjonowaniem organów wewnętrznych, które narażone są na różnego rodzaju dolegliwości zależne od pory roku. Kuchnia Pięciu Przemian ma za zadanie te organy wzmacniać i utrzymywać w zdrowiu.

Ogólne zasady Kuchni Pięciu Przemian:

– ludzki układ trawienny jest zbudowany jak u roślinożerców, zatem nasza dieta powinna składać się w 90%
z produktów roślinnych,
– mleko powinno być spożywane tylko w okresie niemowlęctwa,
– zaleca się spożywanie pełnoziarnistych produktów,
– wyeliminowanie z diety cukru,
– regularne spożywanie posiłków minimalnie co 3 godziny, ostatni posiłek około godziny 17.
– latem kładziemy się do łóżka przed 23, a zimą około 21.

Elementami Kuchni Pięciu Przemian są żywioły i odpowiadające im smaki, przyrządzany posiłek powinien zawierać w sobie wszystkie te elementy:
– ogień (gorzki),
– ziemia (słodki),
– metal (ostry),
– woda (słony),
– drzewo (kwaśny).

Każdy z żywiołów wzmacnia poszczególne narządy, jednak dostarczony w nadmiarze może je osłabić. Smaki powinny być łączone tak, by żaden nie dominował. Stosowanie tych zasad wpłynie korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Przygotowywanie potraw odbywa się według ściśle określonego cyklu. Wszystkie elementy dodawane są w ściśle określonej kolejności i ważne jest by jej nie zmieniać. Jeśli jako pierwszy dodawane jest Drzewo, to następnie Ogień, Ziemia, Metal i Woda. Ostatni składnik dodawany do potrawy będzie wzmacniał działanie przypisanego do niego narządu. Jeśli zakończymy gotowanie na smaku gorzkim, wzmocnimy serce. Jeśli chcemy usprawnić wątrobę, gotowanie powinniśmy zakończyć na smaku kwaśnym. Jeśli potrawa będzie wymagała dodania więcej jakiegoś składnika, należy dotrzeć do niego zgodnie z zalecaną kolejnością. Nie wolno ominąć żadnego smaku.

Zasady tej kuchni na początku mogą wydawać się zawiłe. Nasze nawyki żywieniowe są całkowicie inne, jednak odrobina samodyscypliny z całą pewnością przyniesie oczekiwane efekty.
Osoby odżywiające się świadomie, dbające o swoje zdrowie z pewnością odnajdą w Kuchni Pięciu Przemian wiele dobrego dla siebie. Te zasady odżywiania pomagają utrzymać właściwą wagę ciała, poprawiają przemianę materii, krążenie. Spożywanie potraw dostosowanych do pór roku poprawia ich przyswajalność i wzmacnia prawidłowe działanie narządów wewnętrznych. Odżywianie się zgodnie z filozofią Kuchni Pięciu Przemian zalecane jest osobom otyłym czy też cukrzykom. Z całą pewnością dieta ta jest bogata w naturalne składniki pokarmowe i przede wszystkim jest całkowicie bezpieczna dla organizmu człowieka.

(Visited 14 times, 1 visits today)