Równowaga kwasowo – zasadowa
kluczem do zdrowia i witalności.

 

NIE MA LECZENIA BEZ ODKWASZENIA!

Równowaga to stan sprzyjający rozwojowi, samoregeneracji i samoregulacji.
 Największą stratą, jaka dotknęła ludzi w naszej epoce, jest utrata rozumienia głosu ciała. Spowodowała ją nadmierna ufność w osiągnięcia medycyny, sądzącej w swoim zadufaniu, że „załatwi” za człowieka wszystko. Bez wysiłku z jego strony, nawet bez zbytniego zaangażowania. Wystarczy łyknąć parę tabletek, wziąć serię zastrzyków, w najgorszym razie poddać się operacji lub przejść kurację lekami nowej generacji, by wszystko wróciło do normy. Nie wróci.

Już teraz zajmij się sobą -tajemnica zdrowia  tkwi w tym,że musisz sam je wybrać.

Doktor Janusz Dąbrowski, od lat zajmuję się popularyzacją zdrowego stylu życia propagując profilaktyczny Program  Ochrony Zdrowia”.
Tak pisze w jednym ze swoich artykułów na temat zakwaszenia.
„Typowa medycyna akademicka leczy tylko patologiczny wzrost kwasowości w przypadkach ostrych chorób metabolicznych, zagrażających życiu (kwasicę). Nie używa takiego pojęcia jak zakwaszenie, a przecież to zupełnie coś innego!
Zakwaszenie to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie na rzecz czynnika kwasowego powodujące zakłócenie metabolizmu, przede wszystkim jego spowolnienie, a w rezultacie tycia (zewnętrznego i/lub wewnętrznego). Jest ono jednym z głównych przyczyn powstawania chorób. Sprzyja rozwojowi drożdży (grzybice), dysfunkcyjnych bakterii, wirusów, pasożytów oraz nowotworów (które bazują na zakwaszeniu)”.

Hipokrates zwany „ojcem medycyny” twierdzi że;

„Ze wszystkich części naszego ciała kwasy są tymi najbardziej szkodliwymi.

Otto Heinrich Warburg jeden z największych biochemików wszechczasów. Był czterdzieści siedem razy nominowany do Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny. Laureatem tej nagrody został w roku 1931.

Odkrył, że wszystkie komórki rakowe mają pewną ważną, wspólną cechę: podczas gdy zdrowa komórka do wytworzenia energii wykorzystuje pirogronian w warunkach tlenowych, nowotworowa komórka wykorzystuje wyłącznie glukozę, którą przekształca w energię i nie potrzebuje w tym celu tlenu. W warunkach beztlenowych glukoza ulega fermentacji, wytwarzając duże ilości kwasu mlekowego. Ten fundamentalny opis, nazwany na cześć jego znakomitego odkrywcy „efektem Warburga”, wydaje się aktualnie zupełnie zapomniany, a przecież dotyczy kluczowych kwestii.
Stwierdził, bowiem,że podstawową przyczyną raka jest zastąpienie oddychania tlenowego w zdrowych komórkach procesem fermentacji cukru. Otto Warburg wykazał, że komórki nowotworowe żywią się cukrem    i wytwarzają kwas, co powoduje stopniowe obniżanie się poziomu pH tkanek ciała (miara poziomu kwasowości). Im bardziej obniża się pH, tym lepiej dla komórek nowotworowych, które wówczas beztrosko się namnażają, prowadząc do stadium przerzutów, czyli choroby nowotworowej uogólnionej.
Rakotwórcze komórki żyją więc głównie w zakwaszonym środowisku – dlatego popularne kwasowe produkty wspierają rozwój komórek rakowych.

„A Rak jest „kwasową“ chorobą numer 1 !!!

Zakwaszenie organizmu jest dużym problemem,  ponieważ ponad  90% społeczeństwa ma z nim problem.

A nadkwasota jest źródłem prawie każdej choroby.

  • Poziom pH (określający kwasowość lub zasadowość substancji) naszych płynów organicznych ma wpływ na każdą komórkę ciała.
  • Organizm ludzki nie znosi zbyt dobrze jakiegokolwiek, dłuższego braku równowagi kwasowo-zasadowej.
  • W rzeczywistości cały metabolizm uzależniony jest od zrównoważonego, zasadowego środowiska w naszym organizmie.
KRÓTKO MÓWIĄC ZAKWASZENIE ORGANIZMU
ZAKŁÓCA WSZELKIE FUNKCJE ŻYCIOWE, PROWADZĄC
DO RÓŻNYCH DOLEGLIWOŚCI I CHORÓB!

Długotrwałe zakwaszenie w sposób znaczny pogarsza właściwości krwi, a tym samym jest skutkiem wielu chorób układu krążenia. Zakwaszenie to niski poziom natlenienia krwi. Zwiększa się jej lepkość, co prowadzi do zaburzeń jej krążenia w organizmie. W rezultacie następuje kwasica metaboliczna w tkance lewej komory serca.
ZAKWASZONA KREW                    KREW ALKALICZNA

 

„Wg. dr Kerna wartość pH mięśnia sercowego wynosi około 6,9. Odczyn ten jest lekko kwaśny z powodu ciągle powstających tam kwasów: węglowego i mlekowego. Ale już przy wartości 6,5-6,4 pH istnieje zagrożenie zawałem. Zatem możliwość zmian w tkance jest niewielka. Zmiana wartości o pół jednostki lub jedną prowadzi do zniszczenia tkanki.

Normalny zakres pH krwi to 7,35 – 7,45
Zmiana pH KRWI o 0,15 to KWASICA, o 0,35 to ŚMIERĆ

 

Według dr Kerna UDAR jest taką samą spowodowaną kwasami katastrofą dla mózgu, jak zawał serca jest kwasową katastrofą dla mięśnia sercowego.
                                     SKĄD SIĘ BIORĄ KWASY

Współczesne życie jest pełne stresu i zakwaszającego jedzenia, nasze ciała są całkowicie zakwaszone.
Na nasze zakwaszenia wpływa  więc przede wszystkim sposób odżywiania, stres który nas otacza, wszechobecny pośpiech, zdenerwowanie, presja w pracy, nałogi; palenie papierosów, nadmierne spożywanie alkoholu, brak ruchu czyli siedzący tryb życia.
TAK TO WYGLĄDA W ZESTAWIENIU
PRZYCZYNA                        –                      KWAS
Konsumpcja mięsa –                 kwas moczowy

Mięso wieprzowe –                    kwas moczowy, siarkowy,  azotowy

Słodycze, słodkie napoje, produkty z białej mąki ,
wysoka konsumpcja tłuszczów –
                                                          kwas octowy

Leki przeciwbólowe –              kwas acetylosalicytowy

Kawa i herbata –                        kwas tainowy szczawianowy

Fizyczne przemęczenie –        kwas mlekowy

Stres, przygnębienie, złość kwas chlorowodorowy

Napoje gazowane–                    kwas węglowy

Coca Cola –                                   kwas fosforowy i węglowy

Wino –                                            kwas winny i siarkowy

Sery –                                              kwas azotowy

Odchudzanie                             kwas tłuszczowy

 

NASZE CIAŁO WIE, ŻE ZAKWASZENIE NIE JEST DLA  NIEGO DOBRE!
MA TEŻ NIESAMOWITĄ MOŻLIWOŚĆ DO SAMOREGULACJI, I ZAWSZE BĘDZIE STARAŁO SIĘ UTRZYMAĆ pH lekko ALKALICZNE,
czyli powyżej 7.
Organizm będzie  robił wszystko aby zminimalizować zakwaszenie,

Jak reaguje organizm na przekwaszenie?
1. Rozcieńczenie przekwaszonych obszarów ciała wodą.
Przykładem jest obrzęk goleni po długim staniu lub długiej podróży, ponieważ       organizm próbuje rozcieńczyć nagromadzone kwasy wodą.

2. Neutralizacja kwasów minerałami.
Aby wyrównać wewnętrzne PH  organizm będzie korzystał z tzw. „Bufora Zasadowego”, czyli będzie zabierał związki zasadowe takie jak wapń, sód, potas, molibden, magnez, chrom z naszych:
zębów, kości, włosów, paznokci, skóry, krwi, chrząstek, ścięgien.
Przy tym powstają produkty odpadowe, które poprzez zwiększone spożycie wody muszą zostać wydalone poprzez nerki. W przeciwnym razie odłożą się w organizmie i będą blokować metabolizm.

Doktor med. Mirosław Mastej pisze:
„Nasze układy buforowe są na tyle wydolne i silne że chronią nas przez kilkanaście lat przed groźnymi konsekwencjami kwasicy, ale powoli przez te lata rezerwa buforowa (mimo że jest olbrzymia) ulega stałemu zmniejszeniu”
Z kolei niedobór w organizmie tych minerałów zasadowych jest przyczyną wielu chorób. Między innymi takich jak.

Przekwaszenie może stać się chronicznym problemem i prowadzić albo do zawału serca lub do udaru.

Jednym słowem, KWASICA sprawia,
że szybciej się starzejemy i jesteśmy podatni na wiele chorób.

             CZY TWOJE CIAŁO JEST                                               ZAKWASZONE

Zakwaszenie organizmu sprawdzamy, mierząc na czczo pH porannego moczu, za pomocą  pasków pH . Następnie kolor zabarwienia porównujemy ze skalą załączoną do pasków. 

poniżej 7 jest KWAŚNE, pH 7 jest NEUTRALNE, powyżej 7 ZASADOWE

Problem zakwaszenia jest duży i bardzo groźny, ponieważ większość (nawet powyżej 90%)  społeczeństwa jest zakwaszonych. Należałoby podjąć natychmiastowe działania zmierzające do zminimalizowania jego. Jednocześnie przez wielu ludzi, tzw. medycyny akademickiej jest niedostrzegany i lekceważony.  Normy medyczne podają  zwykle zakres ph od ok. 4,5 -4,8 do 8,0-8,2. Normy te, to średnia wyników z laboratoriów analitycznych. Nie są to normy fizjologiczne. Podawane normy pH świadczą o niezbyt dobrym zdrowiu naszego społeczeństwa.

Jak to jest, kiedy temperatura ciała przekroczy naszą stałą stałą temperaturę 36,79 C to dla każdego lekarza jest to Problem Zdrowotny.
Natomiast jeżeli pH porannego moczu jest bardzo niskie to problem nie istnieje.
NAPRAWDĘ NIE ISTNIEJE?

Optymalny zakres pH dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45.

     JAK UTRZYMAĆ W CIELE                                         RÓWNOWAGĘ PH

Najważniejsze pytania brzmią:
Jak zapewnić Twoim komórkom jak najlepsze środowisko?
Jaki prowadzić tryb życia, by utrzymać równowagę pH?.

Zgodnie z zasadą HIPOKRATESA
Organizm człowieka jest ZDROWY
jeżeli ZABIERZEMY z niego to co mu SZKODZI
a DAMY mu to co POTRZEBUJE.

Do normalnego zdrowego funkcjonowania organizmowi nie potrzebne są LEKARSTWA. Potrzebne są natomiast witaminy, dobre białka, dobre tłuszcze, MINERAŁY, dobre bakterie.
Nasza obecna żywność ma do 90 % mniejszą zawartość witamin, minerałów i pierwiastków śladowych niż ta z lat 80 -tych.

Obecnie gleby umierają, a rośliny chorują. Wydaje nam się, że mamy do czynienia z prawdziwym rolnictwem, a w rzeczywistości zajmujemy się chorobami roślin. Próbujemy utrzymać przy życiu rośliny tak chore, że w normalnych okolicznościach już by umarły. To nie jest prawdziwe rolnictwo!

W dzisiejszych czasach gleba na naszych wsiach, pozbawiona jest odpowiednich bakterii, dżdżownic i wszystkiego, co buduje życie.

Czy wiesz, że kiedyś na 1 hektarze były 2 tony dżdżownic, a obecnie jest tylko 100 kg?

Zdecydowana większość gleb niezasiedlonych przez organizmy żywe nie może dostarczać roślinom wystarczającej ilości Składników Odżywczych. Oznacza to, że ROŚLINY  nie są w stanie dostarczyć nam tak potrzebnych minerałów.

Kto cierpi na tym w pierwszej kolejności?

Rośliny oraz…nasze zdrowie!
Obecnie gleby umierają, a rośliny chorują.

W takiej sytuacji, niezbędne, wręcz konieczne jest uzupełnienie naszej diety o MINERAŁY ZASADOWE,
KWASY MOŻEMY BOWIEM ZNEUTRALIZOWAĆ TYLKO ZASADAMI.

Minerały są tym samym filarem naszego
Zdrowia i Urody

  • Proponuję idealną mineralną mieszankę zasadową Pro Balance:
    Pro Balance dostarcza organizmowi wartościowych,
    zasadowych minerałów:
    wapnia, sodu, potasu i magnezu
    KWASY MOGĄ ZOSTAĆ NATYCHMIAST ZNEUTRALIZOWANE
    pierwiastków śladowych: miedzi chromu, molibdenu,
    POPRAWA ZASADOWEGO ZAOPATRZENIA ORGANIZMU
    pierwiastków śladowych: krzemu
    POPRAWA FUNKCJI NAJMNIEJSZYCH NACZYŃ KRWIONOŚNYCH (WŁOŚNICZEK)

    To co wyróżnia Pro Balance to:

    -DOPASOWANE minerały i mikroelementy
    -DOBRE połączenie cytrynianów, węglanów i glukonianu.
    -BEZ laktozy

Niektóre minerały pasują do siebie, inne mogą nawet utrudniać wchłanianie pozostałych.
Szczególnie ważne jest zatem ich odpowiednie połączenie. Tylko w ten sposób składniki mineralne mogą wspierać
Równowagę Zasadowo-Kwasową.

PAMIĘTAJ RÓWNOWAGA TO PODSTAWA WSZYSTKIEGO
DECYDUJE O SZYBKIM WYZDROWIENIU,
JAK I O  ZACHOWANIU ZDROWIA.