Tak więc zacznijmy od początku. Odchudzanie nie polega na „katowaniu się” lecz na doborze odpowiedniej ilości produktów spożywczych w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Kolejną rzecz o której musisz wiedzieć to to, że nie istnieje żadna „dieta cud” po której  w ciągu tygodnia schudniesz 5 kg. Owszem efekt taki możesz osiągnąć, jednak po zaprzestaniu stosowania diety ukierunkowanej na dany składnik bądź też o bardzo niskiej kaloryczności Twoja waga nie tylko wróci do tej z przed odchudzania,  ale dodatkowo zyskasz kilka kilogramów w prezencie. Chyba tego nie chcesz.

Jeśli już podejmiesz decyzję o pozbyciu się zbędnych kilogramów  musisz postawić na cierpliwość i wytrwałość w dążeniu do celu. Według  norm stosując dietę odchudzającą tygodniowy spadek wagi
powinien mieścić się między 0,5‐1 kg na tydzień. Wydaje Ci się to zbyt wolnym procesem? Owszem przy założeniu redukcji wagi np. o 15 kg trochę czasu musi minąć, aby osiągnąć swój cel. Z drugiej strony efekt ten nie będzie chwilowy jak po wszystkich super dietach przedstawianych w kolorowych czasopismach.  Sam zdecyduj czy wolisz przed każdą uroczystością męczyć się na diecie cud po czym użalać się nad skutkami w postaci efektu jojo, czy też raz a dobrze zwalczyć problem nadbagażu jakim są dodatkowe kilogramy.

Człowiek nie lubi zmieniać swoich przyzwyczajeń, dlatego też odchudzanie nie jest łatwym procesem. Zmiana złych nawyków żywieniowych nie może być na chwile, na okres diety. Jeśli chcesz
zadbać o swoje zdrowie oraz wygląd musisz wyzbyć się tego co sprawiło, że Twoja masa ciała nie jest taka jak powinna.

Pamiętaj jednak o wprowadzaniu stopniowych zmian. Metoda małych kroków jest o wiele skuteczniejsza niż szybkie zmiany, a później  powrót do nawyków z  przeszłości. Jeśli do tej pory codziennie  w Twoim menu pojawiało się coś słodkiego nie postanawiaj od razu ze wszystkiego rezygnować. Rozłóż sobie odstąpienie od słodkości na kilka tygodni poprzez stopniowe ograniczenie słodyczy. W pierwszym tygodniu jedz słodycze co 2 dzień, kolejny tydzień co 3 dzień i tak do całkowitej eliminacji. Dzięki temu nie poczujesz nagłego „odcięcia” od produktu, bez którego nie możesz żyć i łatwiej przyzwyczaisz do tej zmiany organizm.

Kolejne modyfikacje jakie musisz wprowadzić to regularność. Bez niej ani rusz. Zamiast 2 obfitych posiłków zjadaj 5 małych. Dzięki temu Twój organizm będzie na bieżąco pobierał potrzebną mu energię. Jedząc nieregularnie organizm  wprowadzi system ochrony organizmu tj.  zacznie robić zapasy w postaci tkanki tłuszczowej. Jeśli chcesz tego uniknąć jedz w odstępach 3‐4 godzinnych. Nie zapominaj o śniadaniu, które powinno być zjedzone do godziny po wstaniu. Natomiast ostatni posiłek zjadaj 2‐3 godziny przed snem. Pamiętaj też o regularnym piciu wody. Dziennie należy dostarczyć od 1‐1,5l wody + inne płyny (herbata, sok, zupa, itp.)

Przed zastosowaniem diety należy obliczyć CPM czyli całkowite zapotrzebowanie naszego organizmu. Dobrze jest zwrócić się z tym do specjalisty, który nie tylko powie nam ile potrzebuje nasz
organizm kalorii dziennie, ale również obliczy redukcję jaką należy zastosować podczas odchudzania.

Zastosowanie odpowiedniej diety jest bardzo ważne nie tylko ze względu na powrót do pięknej sylwetki, ale również ze względów zdrowotnych. Stosowanie diet typu: dieta koktajlowa, dieta owocowo‐warzywna, dieta jabłkowa, Kwaśniewskiego, Dukana i szeregu innych powoduje niedobory lub nadmiar niektórych składników w naszym organizmie. Niestety nie wpływa to dobrze na
stan naszego zdrowia.

Nieodzownym elementem prawidłowego stylu życia jest nie tylko prawidłowe odżywianie, ale również aktywność fizyczna o której nie należy zapominać.  Połączenie diety z wysiłkiem fizycznym  jest
jedynym i  najlepszym rozwiązaniem dla osób pragnących powrócić do prawidłowej masy ciała.

Dieta 1600 kcal

I DZIEŃ

ŚNIADANIE Kawa lub herbata b/cukru Kanapki z serkiem, szynką i papryką ‐2 kromki chleba typu graham
‐serek homogenizowany pieczarkowy do posmarowania chleba
‐3 plasterki szynki wiejskiej
‐1/2 papryki czerwonej
II ŚNIADANIE Jogurt naturalny z płatkami owsianymi i winogronami ‐jogurt naturalny 2% tłuszczu ‐mały kubek
‐ 3 łyżeczki płatków owsianych
‐winogrona białe ‐10 szt.
OBIAD Ryż z warzywami i kurczakiem

Składniki:
-½ papryki
-Marchew-średnia sztuka
-Cukinia -pół mniejszej sztuki
-Cebula -mała sztuka
-Olej rzepakowy uniwersalny- łyżka
-Ryż biały- pół woreczka
-Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 100g
-Sos sojowy- łyżka
-1/3 brokuła

Przepis:

Pierś z kurczaka skropl olejem i dopraw wedle uznania (polecam paprykę, czosnek i imbir). Zawiń w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia i piecz ok. 40min w temp. 180 stopni. Na oleju podsmaż cebulę, marchewkę i paprykę. Dodaj sos sojowy i kilka łyżek wody. Pod koniec smażenia dodaj cukinię. Dopraw wedle uznania (nie sól!) W między czasie brokuł zalej gorącą wodą i pozostaw na kilka minut. Ugotuj ryż al dente!

Pierś pokrój na paseczki i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Jeżeli potrawa jest za mało słona, skropl sosem sojowym.

PODWIECZOREK Kiwi
2 wafle ryżowe
KOLACJA Sałatka z jajkiem
Chleb chrupki
Składniki na sałatkę:
‐2‐3 listki sałaty lodowej
‐Marchew ‐średnia sztuka
‐Kukurydza  konserwowa ‐łyżka
‐Jajko gotowane
‐pomidor średni
‐Jogurt naturalny 2% tłuszczu ‐ mały kubekZ podanych składników przygotować sałatkę. Przed spożyciem polać jogurtem wymieszanym z przyprawami. Można dodać czosnek.
‐ 1 kromka chleba chrupkiego

 

II DZIEŃ

ŚNIADANIE Kawa lub herbata b/cukru Kanapki z twarożkiem i warzywami Składniki na twarożek z warzywami:
‐Ser twarogowy chudy ‐pół kostki
‐Cebula ‐plaster
‐Ogórek ‐połowa krótkiego szklarniowego
‐Rzodkiewka ‐5 sztuk
‐Szczypiorek ‐łyżeczka posiekanego
‐Jogurt naturalny, 1,5%
-tłuszczu łyżka
‐Sól ‐szczypta
‐Pieprz czarny‐ szczyptaTwarożek z warzywami:
Warzywa skroić w drobną kostkę i dodać do rozgniecionego widelcem sera.
Dodać szczypiorek, przyprawy i jogurt. Wymieszać.‐2 kromki chleba typu graham
II ŚNIADANIE Średnia pomarańcza
OBIAD Schab z ziemniakami i surówką ‐ 2 ziemniaki
‐schab pieczony (plaster grubości kciuka)
‐surówka z białej kapusty (szklanka)
PODWIECZOREK Jogurt naturalny z dodatkiem musu ananasowego i pestek dyni ‐ 2 plastry ananasa świeżego
‐ Jogurt naturalny 2% tłuszczu‐ mały kubek
‐2 łyżki pestek dyni
Ananasa zmiksować i dodać mus do jogurtu.
KOLACJA Sałatka z czerwoną fasolą
Wafle ryżowe
Składniki sałatki:
sok z cytryny ‐łyżeczka
Oliwa z oliwek ‐1 łyżeczka
Sól ‐ szczypta do smaku
Pieprz ‐ szczypta do smaku
Fasola czerwona konserwowa
Bonduelle‐0,5 puszki
Papryka czerwona ‐średnia sztuka
Seler naciowy ‐łodyga
Ogórek kwaszony ‐1 średni
Szczypiorek‐ łyżka posiekanego
Warzywa umyj. Paprykę przetnij na pół, oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w kostkę.
Seler naciowy obierz z włókien, pokrój w talarki. Ogórek kiszony pokrój w
kostkę. Warzywa połącz w misce z fasolką i szczypiorkiem. Dopraw szczyptą soli,
pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki
‐2 wafle ryżowe

 

III DZIEŃ

ŚNIADANIE Kawa lub herbata b/cukru
Kanapki z szynką drobiową pomidorem i sałatą
‐2 kromki chleba typu graham
‐masło exstra (do posmarowania cienką warstwą chleba)
‐2 plastry szynki z piersi z kurczaka
‐ 2 plastry pomidora
‐2 listki sałaty
II ŚNIADANIE Jogurt naturalny z żurawiną i płatkami owsianymi ‐Jogurt naturalny 2% tłuszczu
‐żurawina suszona 2 łyżki
‐płatki owsiane ‐łyżka
OBIAD Rosół z makaronem
Filet z kurczaka z ziemniakami
i surówką
rosół ‐szklanka
makaron nitki 1/2 szklanki  po ugotowaniu
‐ 2 ziemniaki
‐mięso z piersi kurczaka, bez skóry 150
‐surówka z marchwi i jabłek
–szklanka
PODWIECZOREK Kawałek ciasta drożdżowego z owocami
KOLACJA Kanapka z serem żółtym, pomidorem i ogórkiem ‐Chleb graham ‐kromka
‐2 listki sałaty
‐masło ekstra – pół łyżeczki
‐2 plasterki  sera żółtego
‐pomidor ‐mała sztuka
‐ogórek

 

IV DZIEŃ

ŚNIADANIE Kawa lub herbata b/cukru 2 kromki chleba typu graham ‐2 kromki chleba graham
‐Ser żółty ‐plasterek
‐Szynka wiejska ‐2 plastry
‐ 1⁄2 Papryki czerwonej
II ŚNIADANIE Kiwi
4 herbatniki
OBIAD Eskalopki z wieprzowiny z ryżem ‐Ryż biały 2 łyżki
‐Wieprzowina, schab surowy z kością ‐ 221
‐Papryka czerwona ‐duża sztuka
‐Pomidor ‐średnia sztuka
‐Por ‐połowa małej sztuki
‐Cebula ‐ mała sztuka
‐Olej rzepakowy uniwersalny‐ łyżeczka
Mięso o grubości około 1, 1,5 cm, lekko rozbić i oprószyć
mąką. Paprykę i pomidora ( obranego) pokroić, cebulę
posiekać, por pokroić w plasterki. Mięso obsmażyć na
oleju, dodać pokrojoną paprykę, por, cebulę, oprószyć solą, pieprzem i oregano. Smażyć około 5 minut mieszając ( można
podlać wodą). Wsypać ryż, podlać 2 łyżkami wrzątku.
Przykryć naczynie i gotować 6 minut na małym ogniu. Dodać
pomidory i gotować kolejne kilka minut. Eskalopki doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką
PODWIECZOREK Grejpfrut
1/2 kubka jogurtu naturalnego, 2% tłuszczu (pozostałą część wykorzystać do kolacji)
‐ 2 plastry ananasa świeżego
‐ Jogurt naturalny 2% tłuszczu‐ mały kubek
‐2 łyżki pestek dyni
Ananasa zmiksować i dodać mus do jogurtu.
KOLACJA Sałatka ze świeżym kalafiorem
Chleb chrupki
Składniki na sałatkę
‐Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 100 g
‐Kalafior ‐pół małej główki
‐jajko gotowane
‐Ogórek ‐krótki szklarniowy
‐Jogurt naturalny, 2% tłuszczu ‐ 4 łyżki
‐Oliwa z oliwek ‐łyżeczka
‐Czosnek ‐ średni ząbek
‐Sól ‐szczypta do smaku
‐Pieprz ‐ szczypta do smaku
‐sok z cytryny ‐ łyżeczka
Pierś podsmażyć na łyżce oliwy a następnie drobno pokroić.
Kalafiora podzielić na małe różyczki i gotować we wrzątku 5‐7
minut. Ogórek pokroić w kostkę. Jajko i koperek posiekać. Przygotować sos (100 ml gęstego jogurtu naturalnego wymieszać z łyżeczka oliwy, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Dodać sól i pieprz).
Wszystko razem połączyć, wymieszać i skropić do smaku
sokiem z cytryny.
‐Chleb chrupki

 

V DZIEŃ

ŚNIADANIE Kawa lub herbata b/cukru
Kanapki z szynką drobiową, pomidorem, papryką i sałatą
‐2 kromki chleba graham
‐Masło ekstra ‐1/2 łyżeczki
‐Szynka z piersi kurczaka ‐3 plasterki
‐Sałata ‐2 listki
‐Pomidor ‐mała sztuka
‐Papryka czerwona ‐1/2 średniej sztuki
II ŚNIADANIE Jogurt naturalny z płatkami owsianymi i żurawiną
Sok marchwiowo‐ brzoskwiniowo‐
jabłkowy
‐Płatki owsiane ‐2 łyżki (górskie, błyskawiczne)
‐Żurawina suszona‐ 2 łyżki
‐Jogurt naturalny, 2% tłuszczu ‐ mały kubek
‐Sok marchwiowo‐ brzoskwiniowo‐jabłkowy‐ szklanka
OBIAD Zupa pomidorowa
Udko z kurczaka z kapustą
Zupa pomidorowa z makaronem – 1 talerz
Udko z kurczaka pieczone ‐ średnia
Kapusta kwaszona ‐ szklanka
PODWIECZOREK Koktajl brzoskwiniowy
Biszkopt „wrocławski”
Brzoskwinia w syropie‐ 1,5 szt.
Mleko UHT, 1,5% tłuszczu – 1⁄2 szklanki
Jogurt naturalny 2% tłuszczu – 2 łyżki
Miód pszczeli – 1⁄2 łyżeczki
Wszystkie składniki koktajlu zmiksować i schłodzić
‐Biszkopt „wrocławski”‐2 szt.
KOLACJA Sałatka z mozarellą
Chleb graham
Składniki na sałatkę:
‐Oliwa z oliwek ‐2 łyżeczki
‐Ogórek ‐pół dużego
‐Cebula ‐1/3 sztuki
‐Sałata lodowa ‐5‐10 listków
‐Cukier ‐szczypta
‐Pomidor‐ 1⁄2 dużego lub 1 mały
‐mozarella 3 kulki małe
‐ocet balsamiczny‐ do smaku
‐zioła
Pomidora, ogórka, cebulę pokroić, sałatę lodową porwać
na kawałki, dodać mozarelle, polac sosem vinegret (oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, szczypta cukru, zioła)
‐Chleb graham ‐ kromka

 

VI DZIEŃ

ŚNIADANIE Kawa lub herbata b/cukru
Owsianka z jabłkiem i cynamonem
Kanapka z serem żółtym i pomidorem
‐Płatki owsiane ‐2 płaskie łyżki
‐Płatki żytnie‐ 2 płaskie łyżki
‐Jabłko ‐ mała sztuka
‐Rodzynki, suszone‐ 2 łyżeczki
‐Mleko UHT, 1,5% tłuszczu ‐ szklanka
‐Cynamon – szczypta
Płatki gotujemy na wodzie, dodajemy starte jabłka, wrzucamy rodzynki, wlewamy mleko i posypujemy cynamonem
‐Chleb graham‐ kromka
‐Ser żółty ‐ plaster
‐Pomidor – 2 plastry
II ŚNIADANIE Jogurt naturalny z orzechami włoskimi
Kalarepa
Kalarepa ‐mała sztuka
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu –mały kubek
Orzechy włoskie‐ 4szt.
OBIAD Mintaj z ryżem i ogórkiem Filet z mintaja ‐szt.
Ryż brązowy ‐pół woreczka
Ogórek kwaszony‐2 szt
PODWIECZOREK Biszkopt „wrocławski” ‐5 szt.
Granat
KOLACJA Kanapki z serem żółtym, papryką i sałatą ‐ 2 kromki chleba graham
‐Masło ekstra – 1⁄2  łyżeczki
‐Ser żółty ‐1 plasterek
‐Papryka czerwona ‐ 1/4 sztuki
‐Sałata‐ listek
‐Sok jabłkowy ‐szklanka

 

VII DZIEŃ

ŚNIADANIE Kawa lub herbata b/cukru
Jajecznica na pomidorach
Chleb graham
‐2 kromki chleba graham
‐ 2 jajka
‐Pomidor
II ŚNIADANIE Biszkopt „wrocławski”
Gruszka
Kalarepa ‐mała sztuka
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu –mały kubek
Orzechy włoskie‐ 4szt.
OBIAD Zupa gulaszowa meksykańska Wołowina, pieczeń  100g
‐Ziemniaki ‐2  sztuki
Czosnek ‐ średni ząbek
Cebula ‐mała sztuka
Papryka czerwona ‐ średnia sztuka
Koncentrat pomidorowy, 30% ‐puszka mała
Kukurydza, konserwowa – 2 łyżki
Fasola czerwona, konserwowa 2  łyżki
Olej rzepakowy uniwersalny ‐ łyżka
1. Mięso, cebulę i czosnek pokroić na małe kawałki i usmażyć na rozgrzanym oleju
2. Paprykę i ziemniaki pokroić, kukurydzę i fasolę odsączyć z
zalewy
3. Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zalać wodą
4. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie
5. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i
przyprawić ‐ chili, słodką papryką, solą i pieprzem
PODWIECZOREK Marchewka z jabłkiem ‐Marchew
‐1/2 jabłka
‐oliwa z oliwek ‐1/2 łyżeczki
KOLACJA Chleb graham
Serek ziarnisty z bananem
‐Serek wiejski Piątnica ‐ kubek
‐Banan ‐mała sztuka
‐Chleb graham‐kromka
Banana rozgnieść widelcem lub zmiksować na papkę.
Dodać do serka. Można posypać szczyptą cynamonu.

 

Dla osób pracujących bardzo dużym ułatwieniem jest zamiana kolejności obiadu z kolacją. Dzięki temu nawet w pracy można spokojnie utrzymać  dietę przygotowaną przez dietetyka. Co po jakimś czasie wynagrodzi nas piękną sylwetką.