Wielu nowych restauratorów uważa, że design sali przeznaczony dla gości odgrywa najważniejszą rolę. Przyciąga nowych klientów oraz sprawia, że stali ciągle wracają.

Naturalnie, że nie! Sala dla gości to jedno, a pozostała część lokalu to drugie. To jednak w kuchni tworzy się cała magia restauracji. Do tego potrzebny jest wykwalifikowany personel. Dowiadczony, kreatywny i charyzmatyczny szef kuchni oraz kelnerzy, którzy dyplomatycznie załagodzą każdą sytuację.

Jeżeli chcesz odnieść sukces i dojść na szczyt jako restaurator, koniecznie musisz zadbać o swoich pracowników i ich umiejętności. Zatrudniając najlepszych kucharzy oraz kelnerów wyrobisz renomę dla swojego lokalu i jednocześnie zyskasz darmową reklamę. Nic tak nie przyciąga gości jak smaczne i ładnie podane jedzenie po niewygórowanych cenach. Oczywiście na początek należy liczyć się z wysokimi kosztami za produkty oraz pracę personelu, jednak z czasem wszystko się zwróci. Może nawet wróci z nawiązką?

Wystrój sali przeznaczonej dla gości, ma niebagatelne znaczenie. Całkowicie musi przyciągać wzrok i nadawać wręcz domową atmosferę. Należy zadbać o takie szczegóły jak oryginalne nakrycia stołu czy nietuzinkową zastawę. Nie można zapominać o odpowiednim wyposażeniu części kuchennej w profesjonalne urządzenia. Niezależnie czy inwestuje się w zakup nowego sprzętu czy z drugiej ręki. Bardzo ważne jest, aby kuchnia była czysta, wręcz sterylna. Wówczas i pracuje się lepiej i żywność bardziej smakuje . Każdy restaurator musi zadbać o sprawne urządzenia gastronomiczne. Kuchenie, urządzenia chłodnicze to są tylko podstawy, bez których żaden, nawet najlepszy kucharz nie przyrządzi wspaniałej i smacznej potrawy.

Niniejszy artykuł jest tylko wskazówką w pigułce na odniesienie sukcesu, na który składa się wiele elementów. Tylko w połączeniu pozwalają osiągnąć renomę i powodzenie w biznesie.